Björkar och ledarskap

Ibland har jag tänkt att trädgårdsarbete och grupp och ledarskapsteorier ligger varandra väldigt nära.

I vår trädgård har vi bland annat en framstående björk, den är hög och ståtlig och tar plats. Förutom de finns det ett antal andra träd och buskar av varierad höjd och bredd, det finns en del perenner och massa marktäckare i form av bland annat vintergröna. Och precis så är det med grupper också, ska de jobba bra tillsammans måste de bestå av en  bladning av människor, som tillför olika saker till uppgiften.

En trädgård som bara består av höga träd kväver allt som eventuellt skulle kunna växa under. En trädgård utan höga träd som mest består av buskar växer lätt igen till täta buskage. Om ingen ser till att det finns en balans mellan växterna kan ogräs lätt ta över, som kirskål tex,

Allt detta är också sant för grupper, allt för många starka personer som tar mycket plats riskerar att kväva andra i en grupp. En grupp utan några drivande personer har lätta att inte komma någonstans. Värst av allt, om ingen leder finns det en risk att fel viljor får överhanden och gruppen och dess uppgifter spårar ur totalt.

I vår trädgård finns det ett par framstående personligheter som tillsammans med allt annat i trädgården ger känslan av sammanhang. Vilket växtlighet som  är mest framträdande varierar över tid.

Just nu är en av de störa björkarna en fröjd att se på och allt annat i trädgården har en roll att spela för att just björken ska få komma fram under dessa dagar i oktober.

Annonser
Taggad , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Annonser
%d bloggare gillar detta: